woensdag 7 maart 2018

Onderwijsstad Hoorn

Onderwijs. 
De enige échte motor van de economie en -vooral- de samenleving.

Vanavond ben ik aanwezig bij ‘Investeren in Onderwijsstad Hoorn’ in SG Newton, georganiseerd door toekomstig collega Tim Peschke. Een avond gewijd aan het onderwijs. Het onderwerp waar al meer dan tien jaar mijn hart ligt en ik mijn ziel en zaligheid in stop.

Een bespiegeling vooraf. Wat is er de afgelopen jaren gedaan op dit terrein en wat gaan we de komende jaren doen?


De afgelopen vier jaar hebben zich op dit gebied fantastische ontwikkelingen voorgedaan in Hoorn. Wat is er ongelóóflijk veel bereikt in en rond het onderwijs. Hoorn is in vier jaar tijd fundamenteel veranderd. Veranderd van een gemeente die achterliep en die bij anderen ging kijken hoe het moest, in een landelijke koploper waar andere gemeenten bij komen kijken. 

Op alle fronten is vooruitgang geboekt. Of het nu ging om ontwikkeling van integrale voorzieningen, bestuurlijke samenwerking, aansluiting onderwijs en zorg, onderwijshuisvesting of de harmonisatie kinderopvang en peuterwerk. Hoorn wordt landelijk geprezen om zijn grote vooruitgang en genoemd als hét voorbeeld voor andere gemeenten en andere bestuurders. Vooral waar het gaat om het bevorderen van samenwerking tussen instellingen en organisaties, en de ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC’s). Een greep uit wat er zoal is gebeurd:

Er is een nieuwe Lokale Educatieve Agenda (LEA) opgezet. Daardoor zijn álle instellingen die werken met inwoners tussen de 0 en de 23 jaar oud, nu structureel met elkaar in overleg zijn en werken zij hecht samen. Instellingen zien kinderen niet langer als passanten in hun organisaties, maar hun organisaties als passanten in het leven van de kinderen.
Er is met het onderwijs en maatschappelijke middenveld een zeer ambitieuze visie opgesteld op de ontwikkeling van IKC's in Hoorn.
Hoorn speelt een grote rol in de landelijke beleidsontwikkeling op dit gebied.
Hoorn is sinds november 2017 de eerste gemeente in Nederland met een volledig integraal kind- en expertisecentrum (IKEC), waarbinnen al het speciaal onderwijs is gebundeld en van waaruit invulling wordt gegeven aan Passend Onderwijs door reguliere scholen out-reachend te gaan ondersteunen. Zie ook: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=7h_kaZxrBG0
De aansluiting tussen onderwijs en zorg is door diverse projecten en doorlopende bestuurlijke aandacht sterk verbeterd.
De harmonisering van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk is in goede banen geleid en ingevoerd. 
Na tientallen jaren discussie is het eindelijk gelukt een structureel budget op te nemen in de begroting voor huisvesting van het basisonderwijs. Daardoor werd het eindelijk mogelijk een lange termijn planning te maken, tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen.
Na tientallen jaren de wens te hebben gehad, is het eindelijk gelukt HBO-onderwijs naar Hoorn te krijgen, in het Clusius.
Deze opleiding heeft per 2017 ook een voltijdsvariant. 

En is in vier jaar tijd veel meer vertrouwen en partnerschap ontstaan tussen de maatschappelijke organisaties van Hoorn en de gemeente. Samen zorgen we voor een zeer goed functionerend geheel, waarin onze belangrijkste inwoners -onze kinderen- optimaal tot ontwikkeling kunnen komen. Wat nog maar enkele jaren geleden een wens was, is in die korte tijd normaal geworden. Daar mogen we als Hoorn gewoon keihard trots op zijn.

Alle reden om de komende jaren door te gaan op de ingezette koers. Er is nog van alles te doen. In elk geval:

  • De structurele middelen voor IKC-ontwikkeling en integratie van voorzieningen verhogen. Middelen die wij, samen met onze partners uit onderwijs (primair én voortgezet, welzijn, kinderopvang en zorg kunnen inzetten voor procesbegeleiding, inhoudelijke ontwikkeling en (desgewenst) opleiding van al onze professionals in deze complexe processen.

  • Middelen voor onderwijs en jeugdhulp meer in samenhang gaan besteden. Daardoor kan eerder gesignaleerd en preventiever gewerkt worden. Dat is veel effectiever.

  • Een structureel succes maken van het HBO. De HBO-ontwikkeling in Hoorn bevindt zich in een cruciale fase. Zonder hulp van buitenaf wordt deze opleiding niet levensvatbaar. Hoorn moet, samen met de regio en bedrijfsleven, alles op alles zetten om dit project te laten slagen en ervoor te zorgen dat er een stabiele HBO-voorziening ontstaat, die zichzelf in de toekomst verder kan uitbouwen. Westfriesland verdient hoger onderwijs.

  • Het keihard bestrijden van kinderarmoede. Kinderen die opgroeien in armoede hebben minder toegang tot voorzieningen. Ze lopen daardoor al vroeg in hun leven achterstanden. Dit is onacceptabel. Alle kinderen moeten toegang krijgen tot voorzieningen zoals sport, cultuur, kinderopvang / BSO, noodzakelijke technologie (computer, smartphone), etc.

  • Meer aandacht besteden aan passend onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) in de regio. De bedoeling is dat elk kind in de reguliere omgeving (school, wijk, thuis) een onderwijsaanbod op maat krijgt. Er blijft altijd een groep die specialistische voorzieningen nodig heeft. Ook die moeten zo dicht mogelijk bij het kind georganiseerd zijn. Met het IKEC wordt voor het (speciaal) basisonderwijs een belangrijke stap gezet op die beide terreinen. Een dergelijke aanbod zou ook met het VSO moeten worden gerealiseerd.

  • Toegankelijkheid van het jongerenloket uitbreiden. Het jongerenloket voorziet in een behoefte bij jongeren die ondersteuning nodig hebben richting werk, onderwijs of zorg. We zouden de formatie zodanig moeten uitbreiden dat het loket zes dagen per week de hele dag open kan.

  • Extra geld vrijmaken voor integrale en duurzame schoolgebouwen. Er liggen eindelijk integrale langetermijnsplannen voor onderwijshuisvesting van zowel her PO als her VO. Die middelen zijn echter gebaseerd op de rijksbekostiging en volstaan niet voor de hoogste duurzaamheidsnormen. Er moet structureel voldoende extra geld beschikbaar komen om onderwijshuisvesting te laten voldoen aan de hoogste normen voor gezonde en duurzame schoolgebouwen.


En er zijn natuurlijk nog heel veel meer goede ideeën. Vanavond ga ik daarom vooral luisteren en zal dit lijstje ongetwijfeld weer langer worden. Aangevuld door de bij voorbaat al inspirerende inbreng van alle aanwezigen bij de bijeenkomst. 

“De afgelopen bestuursperiode was op het gebied van onderwijs met afstand de beste in minstens dertig jaar.”, aldus een bestuurder uit het Hoornse onderwijs. Op naar nog zo’n periode!




Samir Bashara

Wethouder onderwijs
Lijsttrekker GroenLinks


#doormetverandering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten